Biobased bouwen: écht meetbaar

Toen ik voor het eerst hoorde over ingeblazen stro als isolatie, uit lokale teelt en met een korte keten, had ik eerlijk gezegd vooral veel vragen. Misschien zelfs wat bedenkingen. Hoe zit het met vocht? Met comfort? Met de prestaties op de lange termijn? Is dat een logische keuze? 

Inmiddels weet ik beter 🙂

Biobased bouwen: écht meetbaar

Biobased bouwen is veelbelovend en wordt steeds meer gemeengoed. Het gebruik van natuurlijke materialen zoals stro en hennep sluit mooi aan bij circulaire ambities en zorgt voor een lage milieubelasting. Maar wie kiest voor biobased, wil óók zeker weten dat het werkt. Hoe presteert het materiaal op de lange termijn? Blijft het binnen comfortabel? Ontstaan er geen vochtproblemen? En hoe gedragen die natuurlijke materialen zich tijdens zomerse hitte?

Bij Inscio zorgen we voor onderbouwing en meten we in de praktijk. We brengen de prestaties in kaart en maken zichtbaar wat anders verborgen blijft. Daarbij vergelijken we biobased isolatie nadrukkelijk met traditionele isolatiematerialen, zoals PIR of EPS. Ook analyseren we de invloed van verschillende dakafwerkingen, bijvoorbeeld pannendaken, groendaken of daken met PV-panelen. Alleen door die combinatie ontstaat een eerlijk en objectief beeld van de prestaties.

Wat meten WE?

Op verschillende locaties in Nederland monitoren we hellende daken met uiteenlopende isolatie-opbouwen en dakafwerkingen. Afhankelijk van het project meten we:

  • Buitentemperatuur en luchtvochtigheid
  • Binnentemperatuur en luchtvochtigheid
  • Vocht en temperatuur in het bio-based isolatiemateriaal
  • Luchtvochtigheid en temperatuur kruipruimte

 

“Duurzaam bouwen vraagt niet alleen om goede bedoelingen, maar om bewijs. Echte impact begint bij meten.”

En wat levert dat dan op?

We verzamelen de data en vertalen die naar Dashboards en KPI’s. Zo hebben onze klanten inzicht in:

  • Comfortscore: Hoe stabiel en comfortabel is het binnenklimaat?
  • Dauwpuntanalyses: Wordt het dauwpunt overschreden in het dakpakket? Is er risico op condensatie of schimmel?
  • Vergelijkingen: Hoe presteren biobased isolatiematerialen ten opzichte van traditionele isolatie zoals PIR of EPS? Welke invloed hebben verschillende dakafwerkingen zoals pannen, groen of PV?
  • Faseverschuiving: Of en hoe vertraagt het dak de warmtedoorgang bij zomerse hitte? En verschilt dat tussen de verschillende materialen en daktypen?
Conclusie: meten maakt biobased bouwen toekomstbestendig

De stap naar biobased isolatie is waardevol – voor het milieu, de bouwwereld én de samenleving. Maar natuurlijke materialen vragen om monitoring. Alleen met data uit de praktijk ontstaat er echt inzicht in hoe deze materialen zich gedragen. Door biobased isolatie te vergelijken met traditionele isolatie, en de rol van dakafwerking zoals pannen, groen of PV mee te nemen, ontstaat een goed onderbouwd beeld van de prestaties.

Een klantcase: Takkenkamp Groep

Binnenkort delen we een klantcase die we maken samen met Takkenkamp Groep, houd onze nieuwsberichten in de gaten!